مروری بر تاریخچه کشف عناصر رادیواکتیو

بخش دهم
? راکتور و سیکلوترون زویی
راکتور و سیکلوترون زویی که سازمان انرژی اتمی فرانسه معرفی کرده بود با تعاریفی که از آن‌ها شده، در جزییات تفاوت داشتند.
برای مونتاژ و ساخت زویی Zoé تیم‌های مجزایی تشکیل شد و متخصصان زیادی را درگیر کرد.
فیزیکدانان در طراحی نقشه، شیمی‌دانان برای اطمینان از خلوص مواد، متخصصان برق برای تنظیم سیستم‌های کنترل و ایمنی به همراه مهندسان و تکنسین‌ها برای ساخت روبن و مکانیزم‌ها دور هم جمع شدند.
در فرایند تازه‌ای که در تولید زویی استفاده شد، مقادیر بیشتری از مواد عجیب و غریب مانند اکسید اورانیوم و آب سنگین وارد این راکتور شد. با وجود تفاوت‌هایی که بین این زویی و سیکلوترن وجود داشت آن‌ها شباهت‌هایی هم با هم داشتند:
هر دو، ذرات هسته‌ای پرانرژی را برای بمباران اهداف آزاد كردند. در سیكلوترون با قرار دادن هدف قبل از پرتوی ذره و در راكتور زویی با قرار دادن هدف در میان انبوهی از نوترون‌ها این کار امکان پذیر شد.
▪️ وجه تمایز زویی با سیکلوترون
زویی که راکتور آزمایشی کم مصرفی بود اهمیت زیادی برای سازمان اتمی فرانسه داشت چون برخلاف سیکلوترون، در این راکتور آزمایشی فعالیت‌ها می‌توانند همزمان انجام شوند.

به طور مثال وقتی ایزوتوپ‌ها در هسته زویی قرار بگیرند در حالی که شمارنده‌ها کالیبره می‌شوند، مکانیزم‌های کنترل و ایمنی آزمایش می‌شوند و مواد راکتورهای نسل بعدی تحت گرما و تشعشع قرار می‌گیرند.
مهم‌ترین ویژگی زویی برای سازمان انرژی اتمی فرانسه این بود که در هسته حتی کوچکترین راکتور، برای چندین جسم جا هست و ایزوتوپ‌ها فقط یک نوع هستند.
بنابراین، به استثنای خاموش شدن خود راکتور که در وهله اول برای از بین بردن ایزوتوپ‌های رادیویی ضروری است، دستاورد زویی تولید رادیو ایزوتوپ از یک راکتور ثابت بود درحالی که سیکلوترون خروجی متناوب داشت.

برنامه زویی در تابستان سال ۱۹۴۹ پیشرفت کرد و توانست به صورت روزانه طبقه‌بندی شود. صبح‌ها برای اندازه گیری شار نوترون و آزمایشات خلوص گرافیت، بعدازظهرها برای آزمایش‌های مختلف و کالیبراسیون آشکارساز ذرات و شب‌ها رادیو ایزوتوپ‌ تولید می شد.
در همین زمان مسئولین سازمان انرژی اتمی فرانسه تصمیم گرفتند ایزوتوپ‌های تولیدی‌شان را صادر کنند.
▪️صادرات رادیوایزوتوپ ها
در ۲۴ مه ۱۹۴۹ ، سازمان انرژی اتمی فرانسه (AEC ) با انتشار بیانیه مطبوعاتی از برنامه توزیع خارجی خود دفاع كرد. آن‌ها تصمیم گرفتند رادیوایزوتوپ‌ها را به نروژ صادر کنند ولی مرکز تحقیقات دفاعی این کشور ادعا کرد این صادرات خوشایند نیست.
این مرکز صادرات رادیوایزوتوپ‌ها به نروژ را منع و آن را غیر انسانی خطاب کرد. دلیل این اقدام تحقیقاتی بود که نروژ برای ساخت رادیوایزوتوپ‌های خود انجام می‌داد.
با این همه در سال ۱۹۴۹ ، کمیسیونی در زمینه صادرات عناصر رادیویی مصنوعی به خارج از کشور تأسیس شد. درخواست‌های زیادی از سوی موسسات مختلف به فرانسه می‌شد تا رادیوایزوتوپ‌هایش را صادر کند. برای همین سازمان انرژی اتمی فرانسه اولین اقدامات مربوط به صادرات را انجام داد تا رادیوایزوتوپ‌ها برای تحقیق فیزیک ، شیمی، زیست‌شناسی حیوانات و سبزیجات، همچنین مصارف دارویی استفاده شوند.
پارس_ایزوتوپ_صنعتی
#تاریخچه_کشف_عناصر_رادیواکتیو
#افقی_تازه_درصنعت
Telegram
LinkedIn
فهرست