(فروپاشی هستهای) به مجموعه فرایندهای مختلفی گفته میشود که در هستهٔ اتمهای ناپایدار پرتوزا رخ میدهد و پرتوهایی تولید میکنند که به آنها پرتوهای رادیواکتیو میگویند.
در اثر واپاشی هستهای پس از یک زمان تصادفی، هستههای بزرگ به هستههای کوچکتر و معمولاً پایدارتر تجزیه میشوند و ماده اولیه به تدریج از بین میرود. البته جرم مواد جدید تنها به میزان اندکی کمتر از ماده اولیه خواهد بود و انرژی آزاد میشود. گاهی این انرژی را میتوان به صورت نیروی هستهای مهار کرد یا میتواند بهوسیله آلودگی پرتوزایی در زیست بوم رها شود که بسیار مخاطره آمیز خواهد بود. این فرایند یک پیشامد است، یعنی نمیتوان زمان دقیق واپاشی یک اتم مشخص را پیشبینی کرد، البته نیمهعمر آن قابل تعیین است.
در الکترودینامیک کلاسیک انتظار داریم که باید فقط ذرات باردار تشعشع کنند. در واقع گذارهای نوترونی نیز میتوانند تولید تشعشع کنند، زیرا اولاً پروتونها در هسته مجبور به تغییر مکان هستند تا مرکز جرم ثابت بماند، ثانیاً نوترونها نیز مانند پروتونها به علت داشتن گشتاورهای مغناطیسی تشعشع میکند.
واکنشهای
هستهای عموماً به سه گروه زیر دستهبندی
میشوند:
- واپاشی آلفا زا، که در آن یک ذره آلفا گسیل میشود. در این نوع پرتوزایی، یک ذره آلفا (هسته هلیم) از هسته اتم خارج میشود و اتم دختر در جدول تناوبی نسبت به اتم اولیه دو خانه به عقب میرود، مانند واکنش زیر:
-
واپاشی بتازا که در آن یک ذره بتا (الکترون یا پوزیترون) گسیل میشود. در این نوع پرتوزایی، یک الکترون (یا پوزیترون) از داخل یک نوترون (یا پروتون) خارج میشود و آن را تبدیل به یک پروتون (یا نوترون) میکند و یک پادنوترینو (یا نوترینو) خارج میشود. اتم دختر در جدول تناوبی نسبت به اتم اولیه یک خانه به جلو (یا عقب) میرود، مانند واکنش زیر:
-
واپاشی گاما که در آن یک فوتون (بسته انرژی) گسیل میشود. در این نوع پرتوزایی، جنس اتم تغییری نمیکند، بلکه هسته اتم به دلیل انرژی که توسط واپاشی آلفا یا بتا دریافت کرده، به ترازهای انرژی بالاتر میرود. بر اساس قوانین مکانیک کوانتومی، هسته اتم به تراز اولیه برگشته و انرژی خود (که معادل اختلاف انرژی تراز بالاتر و تراز اولیه است) را به صورت یک فوتون آزاد میکند که معمولاً انرژی آن در محدوده انرژی پرتوهای گاما است، مانند واکنش زیر
لینک کوتاه