کبالت

  1. خانه
  2. chevron_left
  3. آکادمی
  4. chevron_left
  5. کبالت

کبالت:

کبالت  فلزی است سفید با علامت شیمیایی Co، شبیه نیکل ولی با ته رنگ فیروزه ای به جای ته رنگ زرد نیکل. از لحاظ شیمیایی فعالتر از نیکل است. کبالت جزء فلزات گران بها می باشد. در اسید سولفوریک و اسید نیتریک محلول و به کندی تحت تأثیر قلیایی‌ها قرار می‌گیرد. سرعت اکسایش کبالت ۲۵ برابر نیکل است. قدرت آن در سفید کردن آلیاژهای مس کمتر از نیکل بوده، ولی مقادیر کمی از آن در آلیاژهای نیکل- مس ته رنگ زرد نیکل را خنثی و آنها را سفیدتر می‌کند. این فلز مانند نیکل دیامغناطیس بوده ولی تقریباً دارای ۳ برابر حداکثر نفوذ پذیری آن است. مانند تنگستن دارای خاصیت اضافه کردن سرخ سختی به آلیاژهای برشکاری است. همچنین به میزان بیشتر از نیکل سخت می‌کند به ویژه در مجاورت کربن، در آلیاژها می‌تواند بیشتر از نیکل ترکیبات شیمیایی دهد.

کبالت دارای وزن مخصوص ۷۵۶/۸، نقطه ذوبی برابر ۱۴۹۳ درجه سانتی گراد، سختی برینل ۸۶، رسانایی الکتریکی حدود ۱۶ درصد مس است. استحکام کششی کبالت ریختگی خالص ۲۴ کیلوگرم بر میلی‌متر مربع، ولی با اضافه کردن۲۵/۰ درصد کربن به ۵/۴۳ کیلوگرم بر میلی‌متر مربع افزایش می‌یابد. این فلز در آلیاژهای برشکاری و فولادهای ابزار در آلیاژهای مغناطیسی بکار می‌رود.

کبالت -۶۰:

از ایزوتوپهای مصنوعی که به عنوان چشمه های پرتو زا مورد استفاده قرار می گیرند می توان کبالت – ۶۰ را نام برد که دارای تاریخچه طولانی است و توجه خاصی به آن شده است.کبالت – ۶۰ دارای دو انرژی شاخص ۱٫۳۳ و ۱٫۷۷ مگا الکترون ولت و دارای نیمه عمر در حدود ۵ سال می باشد.

 

در صنعت کبالت – ۶۰ از پر کاربردترین برای رادیوگرافی صنعتی است. این رادیوایزوپ در تحقیقات شیمی و بیولوژی به عنوان ردیاب استفاده می شود و همچنین برای استریل کردن و از بین بردن عوامل بیماری زا و بالا بردن زمان نگهداری مواد غذایی و … کاربرد دارد.

مناسب ترین روش تولید کبالت – ۶۰ فعال سازی نوترونی کبالت – ۵۹ به وسیله نوترون های گرمایی در راکتورهای هسته ای است.

کبالت – ۶۰ تنها راديوايزوتوپ مهم در مقياس‌هاي مورد نياز در حد مگاكوري است. اين راديونوكليد به وسيله واكنش (n,?) روي هدف کبالت – ۵۹ تك نوكليدي باسطح مقطع ۳۶ بارن توليد مي‌گردد. از آنجا كه کبالت – ۶۰ داراي نيمه عمر ۵٫۲۷۴سال مي‌باشد براي به دست آوردن بهره و اكتيويته ويژه مناسب، ضروري است فعال‌سازي هدف کبالت به مدت چندين سال در راكتورها صورت بگيرد.

https://parsisotope-industrial.com/p/6615

لینک کوتاه

پارس ایزوتوپ-صنعتی در شبکه‌های اجتماعی:

Telegram
LinkedIn

اشتراک‌گذاری:

برچسب:
آموزش هادانش
نوشتهٔ پیشین
ایریدیوم
نوشتهٔ بعدی
سزیم
فهرست